VILLA IN LA CAÑADA · RAMÓN ESTEVE ARCHITECT

2nd January 2024
VILLA IN LA CAÑADA · RAMÓN ESTEVE ARCHITECT

The house in La Cañada is placed on a residential area very close to Valencia. Its plot is surrounded by existing vegetation and opened to its immediate surroundings. A large number of pine trees and palm trees forms the background of the house. The origin of the project is the need of self-enclosed house, protected from the exterior but also fluid and opened to the depth of the garden.

 

The square-plan layout is pierced by several perforations with different aims. The first of them hollows out the heart of the house and opens its perimeter. Thus, it becomes a large central courtyard that gives access to the house like a Roman atrium. This courtyard fulfils three different uses: generating an access, organising the rooms and allowing their visual connection. A large sheet of water stands out in this space and makes it look wider by reflecting the internal façade of the house and the sky. Thus, entering the house becomes a changing, pleasant and harmonious promenade.

 

On the opposite side of the house, a large cantilever of white concrete frames the pool and the garden. This canopy has got two perforations to allow the entrance of sunlight. In the same veranda there are different living zones for summer or winter according to the sun exposure.

 

Being the access of the house at its centre, the day rooms and the night rooms are separated in a very natural way. The interior of the house has been designed to be fluid and continuous. The furniture, such as the pass-through fireplace and the low cabinets, allows the visual connections between adjacent rooms. The different wings of the house are also visually connected through the central courtyard. The sensation of fluidity is enhanced by the use of minimalistic window frames that are embedded into the walls. The sliding panes are completely hidden into the walls, thus opening the house outwards and blurring its limits.

 

The enclosing walls are thick stonemasonry walls that protect the interior. The wide glass panes are protected by wooden slats that can be adjusted or slide into the walls. By this means, the sun exposure and the views from outside can be controlled. The canopy that frames the entrance and protects the veranda is made of white exposed concrete. This massive, texturized and sheltering skin encloses the internal spaces, where the white colour and the polished materials are the main features. The garden can be contemplated from a neutral canvas made of lacquered surfaces, smoked glasses and a pavement of trowelled concrete.

 

Both the sheet of water at the entrance and the longitudinal pool create an effect of enlargement of the space while refreshing the atmosphere. Every element, from the architecture that defines the project to the last detail, breathes the same philosophy and has the same language. All the furniture in the house is designed by Ramón Esteve Estudio.

 

 

Architect

Ramon Esteve

 

Project Team

Estefanía Pérez, Jacobo Mompó, Anna Boscà, María Parra

Collaborators

REE Tudi Soriano

Technical Architect

Emilio Pérez, Carolina Tarazona

Collaborators

Índigo Ingeniería, Prodein Ingeniería

Constructor

CH Palau

Project Manager

Luis Navarro

Photography 

Mariela Apollonio

 

Project 2016 / Surface 1053 m2 /Valencia, España /

year 2019

 

+34 963 510 434 -  www.ramonesteve.com

Latest news

Return to News
GANDÍA BLASCO · NEWS 2024
FURNITURE AND INTERIOR DESIGN

GANDÍA BLASCO · NEWS 2024

With a firm commitment to exploring the habitat, Gandia Blasco Group unveils its Outdoor 2024 news. An exercise in exploring non-conventional places that can be significantly transformed through...

2nd January 2024
Marshall
Services

Marshall

Marshall is a true rock legend. A distinct and expressive sound combined with an iconic stage presence that has inspired music fans around the world for over five decades.   This...

2nd January 2024

Subscribe to Class & Villas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam nec eros urna. Curabitur tincidunt dolor et diam dapibus malesuada. Cras vitae mollis magna. In hac habitasse platea dictumst. Nam tempus pulvinar lorem. Curabitur vitae lorem in felis venenatis posuere id tempor dui. 

Maecenas sit amet ex a ante pretium euismod vitae vel mauris. Maecenas elementum magna vel justo facilisis, sed sagittis orci venenatis. Sed sollicitudin lectus erat, pretium lacinia urna auctor nec. Curabitur lacinia justo in lectus sodales condimentum. Praesent ullamcorper ultricies auctor. Sed at consectetur elit. Proin mattis vestibulum lorem, ac blandit justo fermentum non.

*
*
Estoy de acuerdo

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Para obtener más información aquí.